Verbonden Ademwerk

Ademhalen doen we continu en is een proces dat veelal automatisch en onbewust verloopt. Bij ademwerk verbinden we ons met de kracht van onze ademhaling en hoe deze als een spiegel fungeert voor hoe we leven. Tijdens een ademsessie maken we gebruik van een ademtechniek die de bewust verbonden ademhaling wordt genoemd.

 

 

Bewust verbonden ademen is een ademhalingstechniek waarbij je zonder pauzes diep in- en uitademt, waardoor de adem als een continu cyclus door je systeem stroomt. Deze techniek heeft verschillende krachtige effecten op zowel het fysieke, emotionele als mentale welzijn. Op jouw hèle mens-zijn dus.

De adem als spiegel

De adem kan alleen maar in het hier-en-nu aanwezig zijn en spiegelt daarmee via ons lichaam wat er op dit moment in ons speelt; hoe we ons verhouden tot onszelf en het leven.

Inademen gaat over het innemen van je eigen ruimte en het verbinden met jouw levenskracht; het leven letterlijk tot je nemen via de adem. Je eigen ruimte helemaal mogelijk uitvullen en contact mogen maken met je heilige Ja en heilige Nee, voelbaar tot in je buik. Maar ook jezelf en jouw gevoeligheid helemaal kunnen ontvangen, voelbaar tot in je hart. Verbinden met en ontvangen van liefde voor jezelf en liefde voor anderen. Inademen gaat over expansie, het openen van onszelf voor onze eigen levensstroom, ontvangen en aannemen van dat wat er is. 

 

Uitademen gaat over het loslaten van controle, toevertrouwen en overgave. Mogen rusten in jezelf en een bedding voelen waaraan jij jezelf en jouw kwetsbaarheden aan kunt toevertrouwen. Steun en gedragenheid voelen en daarmee ook het gemis hiervan verwelkomen. Uitademen gaat over ontspannen, in jezelf mogen keren (sluiten, kleiner worden) en rusten. 

 

Doordat je tijdens een ademsessie wordt uitgenodigd om in een continue stroom te blijven ademen, fungeert dit als een vergrootglas voor hoe jij je in het dagelijks leven verhoudt tot de thema’s rondom het in- en uitademen.  De adem biedt hiermee een directe en transparante spiegel van jouw proces: waar ontvang jij jezelf al volledig en waar ben jij jezelf nog wat vergeten en mag je weer aan herinnert worden.

Begeleiding en facilitering

Als begeleider faciliteert Kayla de veilige ruimte waarin de adem het werk kan doen en zij zal je uitnodigen om jezelf te (blijven) ontmoeten via de adem. Dit uitnodigen wordt ondersteund via muziek, stem, aanraking en verschillende interventies waaronder beweging, het gebruik van drukpunten en het geven van klank.

Haar grondhouding is een vertrouwen in dat de adem het werk doet, van waaruit we onszelf in ons eigen proces kunnen ontmoeten zodat heling van binnenuit kan plaatsvinden. Ze zal je dan ook niet adviseren of naar een bepaald eindresultaat begeleiden; ze faciliteert enkel de ruimte waarbinnen jij jouw eigen antwoorden kan ontdekken en jij je eigen proces kan laten ontvouwen. Dit betekent ook dat haar begeleiding enkel een uitnodiging is; jij hebt altijd zelf de keuze om hierop in te gaan of niet. 

 

Deze grondhouding in het faciliteren, maakt dat jij nergens naartoe hoeft te bewegen en tegelijk nergens vandaan hoeft te bewegen. Afstemmen op je eigen tempo. Als cliënt of deelnemer stap je in vanuit een Ja, een verlangen die je in jezelf voelt. Tijdens het verbonden ademen, is de Ja een blijven toestaan van de inademing. Een bereidheid om bij jezelf aanwezig te blijven, een Ja tegen de ervaring in het moment en het vertrouwen dat hier met bewustzijn blijven ademen, de meest zachte manier is om jezelf – in volledigheid –  te verwelkomen. Hierdoor kan je jezelf ontmoeten voorbij de beschermingsmechanismen en overlevingsstrategieën die via de verbonden ademhaling zichtbaar worden in het adempatroon. Blijven ademen, herstelt het contact met jouw eigen bewegingsvrijheid. Met je Ja’s en je Nee’s. Van of-of, naar en-en: het includeren van de hele ervaring. Van jouw hele mens-zijn.

Verbinden met alle facetten van jouw mens-zijn

Of je het nu gebruikt voor therapeutische doeleinden, persoonlijke verdieping en ontwikkeling of gewoon als een manier om te ontspannen, bewust verbonden ademwerk heeft krachtige effecten voor degenen die regelmatig op deze wijze verbinden met zichzelf. Hier volgen enkele voorbeelden van sensaties die je tijdens de sessie kan ervaren (korte termijn), alsook meer langere termijneffecten van het bewust verbonden ademen.

Fysiek niveau

Op fysiek niveau kan je tijdens een sessie allerlei fysieke sensaties ervaren: kou, warmte, ontspanning, weerstand/verkramping, tintelingen, rillingen, een droge mond. Na een ademsessie voel je je vaak meer open en gevoelig voor zintuigelijke prikkels. 

 

 

Op langere termijn kan verbonden ademwerk bijdragen aan: meer ontspanning in je lijf, het ontwikkelen van functioneel ademhalingspatroon, grotere ademcapaciteit, stressvermindering, meer energie, verbeterde slaapkwaliteit, betere sportprestaties en een versterkt immuunsysteem.

Emotioneel niveau

Tijdens een verbonden ademsessie kan je het gehele spectrum aan emoties ervaren. Door hier op zachte wijze en in vertrouwen bij te blijven ademen, maakt dat (onderdrukte) emoties en oude (traumatische) lading, ontladen kunnen worden en je volledige expressie kan geven aan je gevoelswereld. 

 

Door deze ervaringen te integreren in je dagelijks leven, maakt dat emoties (emotion: energy in motion) zich daadwerkelijk kunnen bewegen door je heen in plaats van dat deze blokkeren. Hier kan jij je door laten informeren en ervaar je keuzevrijheid in hoe je hiernaar handelt, zonder jezelf te hoeven vastzetten, groter te maken dan nodig is of juist te dimmen.

Mentaal niveau

Door op een andere manier aanwezig te zijn en te kunnen blijven bij je ervaring in het hier-en-nu, kunnen oude overtuigingen worden losgelaten en vervangen worden door een nieuw verhaal. Ook kunnen er nieuwe perspectieven ontstaan op vraagstukken waar je in het leven mee puzzelt. 

 

Wanneer je op regelmatige basis via de verbonden adem met jezelf verbindt, slijten nieuwe neurale paden in (kracht van herhaling) van waaruit een nieuw referentiekader ontstaat. Hierdoor kan je op een andere (meer werkbare) wijze betekenis geven aan de ervaringen in je leven.

Spiritueel/energetisch niveau

Door verbonden te ademen, kan je in een ander bewustzijnsniveau raken. Het dekende brein wordt minder actief en je zakt meer in je lichaam en gevoelswereld. Doordat zich ook op biochemisch niveau veranderingen voordoen, kan je mogelijk een diepe verbondenheid met jezelf, anderen en de (niet tastbare) wereld waarin we leven ervaren.

 

N.b.: wat jijzelf onder ‘spiritueel’ verstaat is uniek voor jou. Als mens hebben we het vermogen om zowel concrete als minder tastbare vormen van informatie ’tot in ons lichaam’ te voelen. Ademwerk is daarmee een krachtig middel dat voor verruiming en expansie zorgt, binnen een grondend en aards (tot-in-het-concrete-lijf) kader.

Opbouw ademsessies en ademcirkels

Een sessie heeft een duur van 1,5 uur en bestaat uit de volgende onderdelen:

 

Voorgesprek

We nemen een moment om te landen in de ruimte. Tijdens het voorgesprek staan we kort stil bij het verlangen wat in het hier-en-nu in je leeft en concretiseren we dit verlangen tot een intentie: hetgeen waar je je zelf aan wilt herinneren tijdens de ademsessie. 

Indien het je eerste ademsessie bij Nona Senang is, zullen we wat langer de tijd nemen voor het voorgesprek, onder andere doordat we voor het eerst kennis maken met elkaar en je meer uitgelegd zult krijgen over de wijze waarmee Kayla werkt met de bewust verbonden ademhaling. Daarom heeft een eerste afspraak een duur van 2 uur.

 

Verbonden ademsessie

Na het voorgesprek starten we met de ademsessie. Deze is opgedeeld in twee fasen: de actieve fase (30-45 minuten) en de integratiefase (15-20 minuten).

Tijdens de ademsessie lig je op een matras. In de actieve fase zal je ademen middels de bewust verbonden ademtechniek. Ademhaling includeert: door te blijven kiezen om op (zachte) wijze te ademen met wat je tegenkomt, kan je wat al bekend is gaan verbinden met wat nog onbekend of nieuw is. Hierdoor integreer je jouw volledige mens-zijn doordat je via het blijven inademen Ja zegt tegen de hele polariteit, tegen het hele spectrum van ervaringen: het licht en donker, openen en sluiten, kleine en grote en nog zo veel meer.

Tijdens de integratiefase laat je de actieve ademtechniek los. Je krijgt een dekentje over je heen en een oogmaskertje op, zodat je nog meer naar binnen kunt keren terwijl je comfortabel op het matras ligt. In deze fase hoef je niks te doen; je ontvangt simpelweg en pakt je ervaring uit.

 

Afronding

Na de integratiefase wordt je weer terug begeleid naar de ruimte. Je komt je langzaam weer rechtop het matras zitten of verplaatst je naar de stoel. Terwijl je wat water of thee drinkt, kan je je ervaringen opschrijven in je meegebrachte notitieboekje en/of delen met Kayla. Mogelijk geeft Kayla je nog wat terug over het adempatroon dat zich liet zien tijdens de sessie en geeft ze je van hieruit nog een kleine oefening mee naar huis.

Na een ademsessie is het fijn als je dag niet meer gevuld is met allerlei ‘moetjes’, maar je de tijd en ruimte hebt om te verwerken wat de ademsessie in beweging heeft gezet. Drink genoeg water (ten minste 1,5 liter) en vermijdt alchohol en/of andere middelen.

Verwelkomen en landen

We nemen een moment om te landen in de ruimte en de cirkel te openen met elkaar. Vervolgens wordt je via  begeleid bij het verbinden met het verlangen wat in het hier-en-nu in je leeft. Hier vloeit een intentie uit voort: hetgeen waar je je zelf aan wilt herinneren tijdens de ademsessie. 

 

Verbonden ademsessie

Na een korte wc-break starten we met de ademsessie. Deze is opgedeeld in twee fasen: de actieve fase (30-45 minuten) en de integratiefase (15-20 minuten).

Tijdens de ademsessie lig je op je eigen matras of matje. Om je heen nemen andere deelnemers vanaf hun eigen plek plaats in de ademcirkel. In de actieve fase zal de groep ademen middels de bewust verbonden ademtechniek. Ademhaling includeert: door te blijven kiezen om op (zachte) wijze te ademen met wat je tegenkomt, kan je wat al bekend is gaan verbinden met wat nog onbekend of nieuw is. Hierdoor integreer je jouw volledige mens-zijn doordat je via het blijven inademen Ja zegt tegen de hele polariteit, tegen het hele spectrum van ervaringen: het licht en donker, openen en sluiten, kleine en grote en nog zo veel meer.

Tijdens de integratiefase laat je de actieve ademtechniek los. Je krijgt een dekentje over je heen en een oogmaskertje op, zodat je nog meer naar binnen kunt keren terwijl je comfortabel op het matras ligt. In deze fase hoef je niks te doen; je ontvangt simpelweg en pakt je ervaring uit.

 

Afronding

Na de integratiefase wordt je weer terug begeleid naar de ruimte. Terwijl je wat water of thee drinkt, kan je je ervaringen opschrijven in je meegebrachte notitieboekje. Je vindt vervolgens je plek terug naar de groep, waar we na een korte gezamenlijke check-out de cirkel sluiten met elkaar.

 

Na een ademcirkel is het fijn als je dag niet meer gevuld is met allerlei ‘moetjes’, maar je de tijd en ruimte hebt om te verwerken wat de ademsessie in beweging heeft gezet. Drink genoeg water (ten minste 1,5 liter) en vermijdt alchohol en/of andere middelen. Je mag na afloop nog altijd je ervaring met Kayla delen via de mail, app of Instagram DM. Bij een ademcirkel is minder ruimte om in de diepte stil te staan bij jouw persoonlijke proces. Mocht er tijdens de groepssessie iets aangeraakt zijn waar meer aandacht voor nodig is, is het natuurlijk mogelijk om een individueel traject op te starten. 

Got questions? Find your answer!

Algemene vragen

De wijze waarop Kayla geschoold is in verbonden ademwerk, maakt dat dit in principe voor alle doelgroepen toegankelijk is. Wel zijn er bepaalde doelgroepen waarbij het belangrijk is om van tevoren even extra contact over te hebben, omdat dit mogelijke een contra-indicatie betreft. Dit zijn: 

  • Recente operaties
  • Astma/longpatiënten
  • Senioren
  • Hartpatiënten
  • Zwangere vrouwen
  • Mensen met overgewicht
  • Chronische vermoeidheid
  • Psychose-gevoeligheid
  • Actieve PTSS
  • Kinderen

 

Als er belangrijke informatie is waar Kayla van tevoren van op de hoogte moet zijn, stuur met dan even een mailtje via kayla@nona-senang.nl of app naar +31639813019.

 

Tijdens de ademsessie kan Kayla je ondersteunen middels aanraking en gebruik van drukpunten. Je kan het vooraf via de mail/app aan haar aangeven als je dit niet fijn vindt of het vanwege een fysieke blessure niet handig is.

  • Trek comfortabele kleding aan die niet strak zit: geef je lijf de ruimte om te kunnen ademen (comfort boven looks! Liever een lazy joggingsbroek dan strakke spijkerbroek). Een paar laagjes kleding is fijn, zodat je iets aan of uit kan trekken afhankelijk van jouw lichaamstemperatuur. Neem sokken mee (ook in de warmere maanden).
  • Ga niet met een volle maag de sessie in, dit ademt niet prettig. Een lichte maaltijd kan prima en zorg er anders voor dat er voldoende verteringstijd tussen heeft gezeten.
  • Neem een eigen notitieboekje en pen mee.
  • Kom op tijd aan op de locatie, zodat je alvast wat kan landen.
  • Het is fijn om de rest van de dag een rustige agenda te hebben en drink veel water (1,5 liter extra) gedurende de rest van de dag. 

Vragen over individuele sessies

  • De ademsessies vinden plaatsen in de praktijkruimte van Nona Senang. Het adres is: Adrianalaan 382 te Rotterdam (Schiebroek).
  • Je kan gratis parkeren direct op de parkeerplaatsen voor de deur of in het omliggende bedrijventerrein.
  • OV in de buurt: Bus 174 (10 min lopen), Tram 25 (13 min lopen), Metro E Meijersplein (20 min lopen)
  • Als je bent aangekomen, kan je direct bij binnenkomst plaatsnemen op de gele banken. Kayla komt je daar ophalen bij aanvang van de sessie.
  • Moet je naar het toilet bij aankomst? Loop dan even verder de gang in. Aan je linkerzijde vindt je een toilet.
  • Gaat de deur niet automatisch open? Stuur Kayla dan even een appje dat je er bent: +31639813019

Vragen over ademcirkels

De informatie hierover kan je terugvinden op de pagina die gaat over Ademcirkels. Indien je je aanmeldt voor een ademcirkel, zal je nog specifieke informatie ontvangen over de locatie en de voorbereiding op de sessie.

Het maximaal aantal deelnemers vindt je terug bij het event. Kayla vindt het belangrijk dat er ook tijdens groepsessies ruimte is om even bij elke deelnemers aan te kunnen sluiten tijdens de ademsessie (individuele feedback op jouw unieke patroon). Dit maakt dat in cirkels die zij in haar eentje faciliteert, deze niet groter zullen zijn dan 6 deelnemers. Zodra er meer deelnemers dan dat zijn, zal er een co-facilitator aanwezig zijn.