Lichaamsintegrerende therapie

Een safe space voor hen die willen verbinden met hun héle mens-zijn en hier op lichaamsintegrerende wijze ondersteund in willen worden. Je héle lichaam meer te bewonen en dit als een veilige thuisbasis ervaren. Zodat jij – zoals bomen ook doen – nog dieper kan wortelen in de aarde. In jezelf. In het leven.

 

Je vanuit die stevige bedding, altijd kan terugkeren naar het centrum in jezelf. En dus ook wanneer je de verbinding met deze kern wel eens verliest, je altijd kunt verbinden met het vertrouwen dat je de weg naar jezelf uiteindelijk weer zult terugvinden. Verbonden met jouw ritme van (her)verbinding.

 

Waarbij jij jezelf hierin op compassievolle wijze kan ondersteunen, door het geven van erkenning en ruimte aan wat geraakt wordt. Weten, welke behoeften hierachter schuilen en hoe jij hier zelf – én met hulp van anderen – zorg voor kan dragen.

Hierdoor zal je je niet alleen minder overweldigd voelen wanneer je je geraakt voelt, maar juist óók nog voller en dieper genieten van al het moois dat het leven je te brengen heeft. 

 

(Her)verbinden met jouw levenskracht. Om zo juist ál het potentieel dat in jou schuilt, de ruimte te geven om tot expressie te komen.

het Hier-en-Nu

We werken vanuit het verhaal dat je verteld, via woorden én via je lichaamstaal. We onderzoeken samen of deze versies overeenkomen en zullen hiervoor vertragen zodat het tempo van je woorden en lijfelijke ervaringen elkaar kunnen gaan vinden. 

Dit klinkt ergens heel simpel, maar dit vraagt om een sensitieve afstemming op hoe je lichaam tot je spreekt. Het kan zijn dat je nu voor het eerst leert, hoe je deze taal kunt verstaan.

 

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je dit in de eerste plaats nooit hebt geleerd, of waarom het gedurende je leven nodig bleek om meer in je hoofd of buiten je lijf te leven, dan in verbinding te staan met je innerlijke (gevoels)wereld. Werken vanuit het hier-en-nu, betekent niet dat we gaan graven naar ervaringen uit het verleden als een soort ‘archeologische expeditie’, maar wel dat we vanuit het hier-en-nu zullen volgen als er iets om aandacht en erkenning vraagt.

 

Dit is het verschil tussen afdwingen dat je ergens naartoe moet bewegen versus het tempo van je systeem volgen, zodat je vanuit een interne veiligheid de natuurlijke impuls van een (mentale of fysieke) beweging kan maken.

Dit kan een impuls van bescherming zijn (veiligheid creëren), maar net zo goed een impuls van exploratie; de wereld intrekken, plezier maken en je levenskracht uiten. 

 

Wanneer je op deze manier leert afstemmen op jezelf, creëer je een veilige interne bedding van waaruit je met vertrouwen kan gaan bewegen in de externe wereld én waarnaar je altijd toe terug kan keren om te herstellen. 

Een safe-space om alle facetten van jouw mens zijn te integreren

 

Waarin je alles mag zeggen,

en je stil mag vallen.

Alles mag voelen,

En niets hoeft te voelen.

Je mag zweven,

en landen.

Vast mag houden,

en los mag laten.

Jij groot mag zijn,

en heel klein.

Volwassen,

en Kind.

Uiteengevallen,

en Heel.

Volledig Mens.

Werkwijze

Aan het begin van elke sessie word je uitgenodigd om contact te leggen met de intentie, behoefte en/of verlangen die op dat moment in jou leeft. We creëren zo bewust de ruimte, om telkens opnieuw te verbinden met jezelf, je behoeften en je verlangens.

 

Gedurende de sessie onderzoeken we via uitnodigende vragen (top-down) en lichaamsgerichte ervaringen (bottom-up) wat je nodig hebt om deze intentie te integreren in je dagelijks leven. Hierin onderzoeken we welke interne blokkades en belemmeringen maken dat dit nog niet zo is, zoals welke overlevingsstrategieën nog automatisch worden geactiveerd om iets dat onveilig voelt in jou, te beschermen. 

 

Verder exploreren we vooral wat je nodig hebt om vanuit deze beleving van onveiligheid, weer terug te bewegen (letterlijk en/of figuurlijk) naar een staat van veiligheid en verbinding. Dit onderzoeken vindt plaats via lichaamsgerichte ervaringen en compassievolle bevraging van het verhaal dat je jezelf verteld. En op jouw eigen tempo en ritme. Zodat wat eerder als te onveilig voelde, nu eens omringt mag worden met zachtheid inplaats van de hardheid die jou zo bekend is. Waardoor je niet altijd meer hoeft te beschermen, maar je kan gaan kiezen om hier op andere manieren bij aanwezig te zijn en te blijven.

 

Hier samen bewust bij stilstaan en op te reflecteren, maakt dat er – steeds een beetje meer – fysieke en mentale ruimte kan ontstaan om te (door)voelen en aanwezig te blijven bij emoties en sensaties die je eerder als overweldigend ervaarde. Van hieruit kan een ander verhaal ontstaan. Zodat jij die laagjes van overtuigingen en identificaties die jou niet (meer) dienen, kan gaan loslaten. Waardoor er ruimte ontstaat, om te verbinden met je volledige zelf en jij hier op authentieke wijze uiting aan kunt geven. Je hier eerst mee kunt oefenen binnen de veilige therapeutische ruimte, om dit van daaruit mee te nemen je dagelijks leven in.

 

Hierdoor zullen jouw intenties niet alleen bij verlangens blijven, maar raken deze veranderingen – hoe groot of klein ook – geïntegreerd in jouw hele zijn en neem je deze mee op de rest van jouw levenspad.

Therapeutische technieken

Lichaamsintegrerende therapie combineert therapeutische bottom-up & top-down technieken met elkaar. Oftewel ichaamsgerichte therapie in combinatie met psychotherapie, zodat de volledig menselijke ervaring (sensatie, emotie, cognitie) aangesproken en geïntegreerd kan worden  in jouw mens-zijn:

 • (Verbonden) ademwerk
 • Reflexintegratie
 • Bekkenmassage
 • Exploreren lichamelijke sensaties  
 • Innerlijk kindwerk / delenwerk
 • Acceptance & Commitment therapie
 • Psycho-educatie, waaronder:
   • Hechtingsvorming & -dynamieken
   • Functioneren autonome zenuwstelsel 
   • Window of Tolerance
   • Polyvagale ladder
   • Trauma (enkelvoudig, complex, intergenerationeel, transcultureel)

Tarieven

Prijzen zijn incl. 21% BTW

Intake

 • Voor nieuwe cliënten
 • 75 minuten

87,50

Therapeutisch (adem)traject

 • 6 x 1,5 uur
 • Individueel traject
675,-

Losse/check-in sessie

 • Voor cliënten die al eerder een traject hebben gevolgd
 • Vanaf 60 minuten
 • Online en fysiek mogelijk

80,- per uur

Mogelijke ervaringen na een therapeutisch traject

 • Voel je een verdiepte verbinding met jezelf. Met delen van jou, emoties en sensaties waar je eerst niet bij kon komen of die je afwees. 
 • Ervaar je meer compassie voor jezelf en daarmee ook voor anderen.
 • Is je lichaamsbewustzijn vergroot en je gewaarwordingsvermogen verfijnd.
 • Kan je jouw lichaamssignalen vertalen naar concrete behoeften én hier op (non)verbale wijze uiting aan geven.
 • Kan je jouw energie beter managen gedurende de dag, waardoor je je meer aanwezig voelt in het leven en je een betere werk-vrije tijd balans ervaart.
 • Kan jij jouw grenzen beter aanvoelen en aangeven.
 • Ervaar je een meer authentieke verbinding met andere mensen, juist ook doordat je beter in verbinding kunt blijven met jezelf en jouw kwetsbaarheid durft te laten zien.
 • Weet je hoe jij jezelf (evt. via anderen) kunt ondersteunen op momenten dat je je overweldigd voelt. Oftewel: je kan (co)regulatie inzetten om jezelf gerust te stellen.
 • Merk je steun op die – op welke manier dan ook – aanwezig is en kan je deze ontvangen door vaker te leunen vanuit vertrouwen.
 • Ervaar je meer ontspanning en ruimte in je lichaam en geest.
 • Geniet je (nog) meer van al het moois dat in het leven te ervaren is. Het grote en natuurlijk het kleine.
Interesse in de 1:1 begeleiding of heb je een vraag?