Lichaamsintegrerende therapie

Het integreren van je veranderwens vraagt om een proces van gedragsveranderingen in het dagelijks leven. Therapie gaat voor mij over het committeren aan dit proces. Het is een opdagen voor jezelf, het steeds opnieuw kiezen om te verbinden met wat er echt in jou leeft en van daaruit waardengedreven stappen zetten op je eigen levenspad.

 

Hierbij gaat het niet zozeer om het doel waar je naartoe beweegt, maar meer over op welke wijze je in beweging komt en omgaat met hetgeen je tegenkomt op dit pad, in het leven.

 

Binnen de veilige ruimte van de therapeutische context kan je hiermee oefenen èn wordt je ondersteund in het integreren van inzichten en vaardigheden in je dagelijks leven. 

7DFDA0EE-7593-4220-8FF8-D824EFC568A3

Werkwijze

We werken vanuit het verhaal dat je vertelt, via woorden én via je lichaam,  je bewustzijn en onderbewustzijn. Lichaamsintegrerende therapie combineert daarom therapeutische bottom-up & top-down technieken met elkaar, zodat de volledig menselijke ervaring (sensatie, emotie, cognitie) aangesproken wordt in het hier-en-nu en deze ervaring vervolgens geïntegreerd kan worden in jouw hele mens-zijn. 

 

Het werken met de ademhaling neemt daarom een centrale plek in, in elk therapeutisch traject. Zowel tijdens ademsessies, alsook in het volgen van de ademhaling tijdens gesprekken. De ademhaling vormt namelijk een directe en eerlijke spiegel over wat er leeft in jou in het hier-en-nu. Hier bewustzijn bij brengen, maakt dat je kan verbinden met de delen van jezelf die je kent èn delen die tot dan toe meer verstopt zijn geweest en welke weer geïncludeerd mogen worden. 

 

Werken vanuit het hier-en-nu, betekent niet dat we gaan graven in het verleden als een soort ‘archeologische expeditie’. Wel volgen we de intelligentie van je systeem in wat zich in het moment laat zien in je verbale en/of fysieke verhaal. Aanvullend nodigen we uit tot het exploreren wat nog verstopt, vergeten of onderbelicht is. Hierin zullen we altijd het tempo van je lichaam volgen als er iets om aandacht en erkenning vraagt, of soms juist om begrenzing (niet alles in één keer doorvoelen).

 

Dit is het verschil tussen jezelf dwingen dat je ergens naartoe of van weg moet bewegen versus het tempo van je systeem mogen volgen. Wanneer je op deze manier leert afstemmen op jezelf, creëer je een veilige bedding ìn jezelf. Van waaruit je, in verbinding met je eigen kern, vol vertrouwen en levensenergie kan gaan bewegen en verbinden met de externe wereld. 

Therapeutische technieken

Lichaamsintegrerende therapie combineert therapeutische bottom-up & top-down technieken met elkaar, zodat de volledig menselijke ervaring (sensatie, emotie, cognitie) kan worden aangesproken en geïntegreerd in jouw mens-zijn. Bottom-up technieken werken vanuit een (woordeloze) ervaring toe naar het uiteindelijk ook onder woorden brengen van en ondertitelen van deze ervaringen. Van onbewust naar bewust. Andersom hebben top-down technieken juist het verhaal en woorden/gedachten als startpunt en worden van hieruit emoties en gevoelde sensaties verkend.

 

Therapeutische technieken die ingezet kunnen worden (op volgorde van meer bottom-up technieken en eindigend in top-down werkwijze):

  • Bewust verbonden ademwerk
  • Reflexintegratie
  • Bekkenmassage (enkel voor vrouwen)
  • Innerlijk kindwerk / delenwerk
  • Gesprekstherapie (Acceptance & Commitment therapie)
  • Psycho-educatie, waaronder:
      • Hechtingsvorming & -dynamieken
      • Functioneren autonome zenuwstelsel 
      • Window of Tolerance
      • Polyvagale ladder
      • Trauma (enkelvoudig, complex, intergenerationeel, transcultureel)

Mogelijke ervaringen na een traject

Mijn werkwijze focust zich niet op het behalen van een met je hoofd bedacht doel of resultaten. Wel onderzoeken we waar je naar verlangt en concretiseren we dit. We exploreren vervolgens juist hoe je je verhoudt tot hetgeen waar je verlangt en bieden ruimte aan het proces dat zich hierin heeft te ontvouwen om dit verlangen in het hier-en-nu te integreren. Voor welke veranderingen dat zorgt, is voor ieder uniek. Om je wel een idee/gevoel te geven bij ervaringen die je kunt hebben, volgen hierop enkele voorbeelden die slechts ter indicatie dienen:

  • Meer verbinding met je eigen lichaam en gevoelsleven
  • Je voelt een verdiepte verbinding met jezelf. Met delen van jou, emoties en sensaties waar je eerst niet bij kon komen of die je afwees. 
  • Je ervaart een meer authentieke verbinding met andere mensen, juist ook doordat je helder in verbinding kunt blijven met jezelf.
  • Jouw lichaamssignalen kan je vertalen naar concrete behoeften én jij kan hier op (non)verbale wijze uiting aan geven, waaronder het opmerken en uiten van je grenzen .
  • Je ervaart meer compassie voor jezelf en anderen.
  • Je lichaamsbewustzijn is vergroot en je waarnemingsvermogen verfijnd.
  • Jouw energie kan je beter managen gedurende de dag, waardoor je je meer aanwezig voelt in het leven en je een betere werk-vrije tijd balans ervaart.
  • Je weet hoe jij jezelf (met hulp van anderen) kunt ondersteunen op momenten dat je je overweldigd voelt. 
  • Je staat open voor steun op die – op welke manier dan ook – aanwezig is en je kan deze ontvangen door vaker te leunen vanuit vertrouwen.
  • Je ervaart meer ontspanning en ruimte in je lichaam en geest.
  • Je geniet (nog) meer van al het moois dat in het leven te ervaren is. Het grote en natuurlijk het kleine.
  • Je bent meer aanwezig IN het leven.

Taking the first step

Intakegesprek

Voorafgaand aan het starten van een therapeutisch traject, vindt er altijd een intake plaats.

 

Tijdens het intakegesprek concretiseren we jouw hulpvraag; het verlangen of de veranderwens die in jou leeft. Parallel aan het concretiseren van deze veranderwens,  zullen we de bredere context om jou heen verkennen: belangrijke gebeurtenissen in je leven, gezinsachtergrond, werk, relaties, je gezondheid etc. Hiervoor gebruiken we onder meer de informatie die je hebt ingevuld in het aanmeldformulier.

 

Verder verhelderen we tijdens de intake op welke wijze ademwerk en aanvullende therapeutische technieken ondersteuning bieden aan het integreren van dit verlangen in je dagelijks leven. Dit geeft je een idee van wat je kunt verwachten in toekomstige sessies en daarmee verkennen we of dit passend voelt voor jou.

 

Tijdens de intake worden ook praktische zaken besproken, zoals de duur en frequentie van de sessies, de kosten, annuleringsbeleid, en vertrouwelijkheid. Dit zorgt ervoor dat er duidelijke verwachtingen over en weer zijn, wat een helder kader biedt om binnen te werken.

 

Dit is ook het moment voor jou om vragen te stellen. Als je twijfels hebt over ademwerk, andere gebruikte therapeutische technieken of specifieke zorgen wilt bespreken, kun je dit tijdens de intake doen. Een intake is namelijk vrijblijvend; het verplicht je niet tot het starten van een traject.

 

Aan het einde van het intakegesprek evalueren we dan ook of we een fijne klik voelen. Daarnaast maakt Kayla ook een inschatting of haar werkwijze en expertise passend zijn bij jouw hulpvraag/veranderwens. Indien dit het geval is, zullen we concrete afspraken maken over de volgende stappen. In sommige andere gevallen zal er worden doorverwezen naar een andere professional als blijkt dat dit beter passend is.

Tarief intakegesprek

Duur: 60-90 minuten

Tarief: 95,- (totaalprijs)

Tarief therapiesessie

Duur & frequentie van de sessies stemmen we af tijdens intakegesprek

Tarief: 95,- per uur

Intakegesprek aanvragen

Met het invullen van je contactgegevens, geef je aan interesse te hebben in een intakegesprek. Na het aangeven van je interesse, zal Kayla op korte termijn contact met je opnemen om een intakegesprek in te plannen en het aanmeldformulier door te sturen.